top of page

Market Research Group

Public·61 members

Otvaranje U Sahu: priručnik za napredne igrače


Otvaranje U Sahu: Kako Započeti Partiju Kao Majstor
Otvaranje u šahu je jedna od najvažnijih faza igre. Ono određuje karakter i tijek partije, kao i planove i ciljeve oba igrača. Otvaranje u šahu je također područje koje zahtijeva mnogo znanja, vještine i memorije. Ako želite poboljšati svoju igru u otvaranju, morate znati osnovna načela, najčešće varijacije i tipične ideje za svaku otvaranje.
Otvaranje U Sahu.pdfU ovom ćemo članku predstaviti neke od najpopularnijih i najboljih otvaranja u šahu za početnike i napredne igrače. Također ćemo vam pokazati kako možete preuzeti besplatni PDF dokument koji sadrži sve informacije o ovim otvaranjima, kao i primjere partija i vježbe za provjeru vašeg razumijevanja.


Što je Otvaranje U Sahu?
Otvaranje u šahu je prva faza partije, koja obično traje od 10 do 20 poteza. U otvaranju, cilj igrača je razviti svoje figure na aktivna polja, kontrolirati središte ploče, osigurati svog kralja rokadom i pripremiti se za sredinu igre.


Postoji mnogo različitih otvaranja u šahu, koje se mogu klasificirati prema prvom potezu bijelog ili prema glavnoj ideji ili temi otvaranja. Na primjer, nakon 1.e4 e5, imamo otvorena otvaranja, koja se temelje na brzom razvoju figura i otvorenim linijama. Nakon 1.d4 d5, imamo zatvorena otvaranja, koja se temelje na čvrstoj strukturi pješaka i dugoročnim planovima.


Kako Naučiti Otvaranje U Sahu?
Naučiti otvaranje u šahu nije jednostavan zadatak. Zahtijeva puno vremena, truda i prakse. Međutim, postoje neki koraci koje možete slijediti kako biste olakšali svoj proces učenja:


 • Odaberite otvaranje koje vam odgovara vašem stilu igre i osobnosti. Neki igrači vole agresivna i oštra otvaranja, dok drugi vole mirna i pozicijska otvaranja. • Proučite osnovna načela otvaranja, kao što su kontrola središta, razvoj figura, sigurnost kralja i sprečavanje protivničkog razvoja. • Proučite glavne varijacije i ideje vašeg odabranog otvaranja. Naučite koje su tipične pozicije koje nastaju iz tog otvaranja, koje su planove i ciljeve za oba igrača i koje su najčešće greške koje treba izbjegavati. • Proučite primjere partija majstora koji su igrali vaše otvaranje. Promatrajte kako su oni primjenjivali načela i ideje otvaranja u praksi, kako su reagirali na različite poteze protivnika i kako su prelazili u sredinu igre. • Vježbajte svoje otvaranje igrajući partije protiv računala ili drugih igrača. Provjerite svoje znanje i razumijevanje otvaranja u stvarnim uvjetima, testirajte nove ideje i poboljšajte svoju intuiciju.Koja su Najbolja Otvaranja U Šahu?
Nema definitivnog odgovora na to pitanje, jer svako otvaranje ima svoje prednosti i nedostatke, kao i svoje pristaše i kritičare. Međutim, postoje neka otvaranja koja su općenito smatrana vrlo dobrima za početnike i napredne igrače zbog njihove jednostavnosti, logike i univerzalnosti. Evo nekih od njih:


 • Talijanska partija: Ovo je jedno od najstarijih i najklasičnijih otvaranja u šahu. Počinje potezima 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bc4. Bijeli brzo uspostavlja kontrolu nad središtem ploče pješakom i skakačem, a zatim postavlja lovca na njegovo najopasnije polje. Ovim se također priprema za sigurnu rokadu. Crni ima slične ciljeve kao bijeli, ali mora biti oprezan zbog mogućih napada na njegovog slabog f7 pješaka. • Sicilijanska obrana: Ovo je najpopularniji odgovor crnog na 1.e4. Počinje potezom 1...c5. Crni želi spriječiti bijelog da uspostavi snažan centar s dva pješaka (e4 i d4), a također stvara asimetriju u strukturi pješaka koja vodi do složenih i dinamičnih pozicija. Bijeli obično nastavlja s 2.Nf3 i 3.d4, čime stvara prostor u središtu, ali omogućava crnom da profitira razmjenom središnjeg pješaka za lovca (3...cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 d6). • Francuska obrana: Ovo je jedno od prvih strateških otvaranja koje bi svaki šahist trebao naučiti. Počinje potezom 1.e4 e6. Crni želi izazvati bijelog centar s d5 (odmah ili kasnije), nakon čega obje strane imaju nizove pješaka (e4-d5-e6 za bijelog i d4-e5-d6 za crnog). Ovo vodi do zatvorenih i napetih pozicija gdje obje strane imaju različite planove: bijeli želi napasti crnog kralja ili provaliti u centru ili na kraljićinoj strani, dok crni želi stvoriti protuigru na kraljevoj strani ili u centru.Ruy Lopez ili Španjolska partija: Ovo je jedno od najstarijih i najpoznatijih otvaranja u šahu. Nazvano je po španjolskom biskupu koji je napisao jednu od prvih knjiga o šahu u 16. stoljeću. Počinje potezima 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5. Bijeli napada skakača koji brani crnog e5 pješaka. Bijeli koristi ovaj napad s nadom stvaranja većeg pritiska na crnog u središtu ploče. Crni ima više mogućnosti za obranu: najpopularnije su 3...a6 (glavna linija), 3...Nf6 (Ber


Slavenska obrana: Ovo je vrlo solidno otvaranje koje pouzdano štiti crnog d5 pješaka. Počinje potezima 1.d4 d5 2.c4 c6. Crne figure se sve mogu razviti na prirodna polja, ali će crni obično imati nešto manje prostora. Bijeli ima više mogućnosti za stvaranje napetosti u centru ili na kraljićinoj strani. Ovo otvaranje je vrlo popularno među vrhunskim igračima, kao što su Magnus Carlsen i Vladimir Kramnik.
Slavenska obrana je jedno od najsigurnijih otvaranja u šahu. Crni se ne izlaže nikakvim rizicima u otvaranju i može se osloniti na svoju čvrstu strukturu pješaka. Međutim, crni mora biti spreman na dugotrajnu borbu za jednakost, jer bijeli ima prednost prostora i inicijative. Crni također mora paziti na moguće slabosti na b7 i c6 poljima.


Nimzo-indijska obrana: Ovo je jedno od najkreativnijih i najfleksibilnijih otvaranja u šahu. Počinje potezima 1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4. Crni želi stvoriti pritisak na bijelog centar i oslabiti njegovu strukturu pješaka razmjenom lovca za skakača. Bijeli ima više mogućnosti za borbu protiv ovog plana, kao što su e3, Qc2, a3 ili f3.
Nimzo-indijska obrana je jedno od najbogatijih otvaranja u šahu. Crni ima mnogo različitih planova i ideja za svaku varijaciju, kao što su kraljićina gambitna obrana, kraljeva indijska obrana, bogo-indijska obrana ili lopovska obrana. Bijeli ima prednost prostora i središta, ali mora biti oprezan zbog mogućih slabosti na daminoj strani ili u središtu. Ovo otvaranje je bilo omiljeno kod mnogih legendarnih igrača, kao što su Bobby Fischer, Garry Kasparov i Anatoly Karpov.


Kraljeva indijska obrana: Ovo je jedno od najdinamičnijih i najagresivnijih otvaranja u šahu. Počinje potezima 1.d4 Nf6 2.c4 g6 3.Nc3 Bg7. Crni dopušta bijelom da uspostavi snažan centar s dva pješaka, ali se priprema za protunapad na kraljevoj strani s potezima e5 ili c5. Bijeli ima više mogućnosti za suprotstavljanje ovom planu, kao što su e4, g3, Bg5 ili f3.
Kraljeva indijska obrana je jedno od najkompleksnijih otvaranja u šahu. Crni mora biti spreman na dugotrajnu obranu i žrtvovanje materijala u zamjenu za aktivnost i napad. Bijeli mora biti oprezan zbog mogućih proboja u centru ili na kraljićinoj strani. Ovo otvaranje je bilo omiljeno kod mnogih kreativnih igrača, kao što su David Bronstein, Mikhail Tal i Bobby Fischer.


Englesko otvaranje: Ovo je jedno od najfleksibilnijih i najmodernijih otvaranja u šahu. Počinje potezom 1.c4. Bijeli želi izbjeći standardne varijacije i stvoriti asimetričnu poziciju s više prostora na kraljićinoj strani. Crni ima mnogo mogućnosti za reagiranje na ovaj potez, kao što su e5, c5, Nf6, e6 ili g6.
Englesko otvaranje je jedno od najraznovrsnijih otvaranja u šahu. Bijeli može prelaziti u različite sisteme, kao što su sicilijanska obrana, kraljeva indijska obrana, nimzo-indijska obrana ili slavenska obrana. Crni može birati između simetričnih i nesimetričnih odgovora, ovisno o tome želi li igrati za jednakost ili za pobjedu. Ovo otvaranje je vrlo popularno među vrhunskim igračima, kao što su Anatoly Karpov, Garry Kasparov i Magnus Carlsen.


Karokan: Ovo je jedno od najčvršćih i najpouzdanijih otvaranja u šahu. Počinje potezima 1.e4 c6. Crni želi kontrolirati d5 polje s pješakom i spriječiti bijelog da igra e5 i uspostavi snažan centar. Bijeli obično nastavlja s 2.d4 d5 3.Nc3 ili 3.Nd2, nakon čega crni ima izbor između klasične varijacije (3...dxe4 4.Nxe4 Bf5) ili moderne varijacije (3...g6).
Karokan je jedno od najstabilnijih otvaranja u šahu. Crni se ne izlaže nikakvim rizicima u otvaranju i može se osloniti na svoju čvrstu obranu i protuigru. Bijeli ima prednost prostora i središta, ali mora biti oprezan zbog mogućih kontranapada crnog na kraljićinoj strani ili u centru. Ovo otvaranje je bilo omiljeno kod mnogih svjetskih prvaka, kao što su Anatoly Karpov, Viswanathan Anand i Magnus Carlsen.


Škotska partija: Ovo je jedno od najstarijih i najizravnijih otvaranja u šahu. Počinje potezima 1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.d4. Bijeli želi otvoriti centar i stvoriti pritisak na crnog e5 pješaka. Crni obično uzima bijelog d4 pješaka (3...exd4), nakon čega bijeli ima izbor između gambita (4.Bc4) ili čvrste igre (4.Nxd4).
Škotska partija je jedno od najagresivnijih otvaranja u šahu. Bijeli želi brzo razviti svoje figure i započeti napad na crnog kralja. Crni mora biti spreman na oštru borbu i žrtvovanje materijala u zamjenu za aktivnost i protunapad. Ovo otvaranje je bilo omiljeno kod mnogih napadačkih igrača, kao što su Paul Morphy, Garry Kasparov i Nigel Short.


Nimzo-indijska obrana: Ovo je jedno od najkreativnijih i najfleksibilnijih otvaranja u šahu. Počinje potezima 1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4. Crni želi stvoriti pritisak na bijelog centar i oslabiti njegovu strukturu pješaka razmjenom lovca za skakača. Bijeli ima više mogućnosti za borbu protiv ovog plana, kao što su e3, Qc2, a3 ili f3.
Nimzo-indijska obrana je jedno od najbogatijih otvaranja u šahu. Crni ima mnogo različitih planova i ideja za svaku varijaciju, kao što su kraljićina gambitna obrana, kraljeva indijska obrana, bogo-indijska obrana ili lopovska obrana. Bijeli ima prednost prostora i središta, ali mora biti oprezan zbog mogućih slabosti na daminoj strani ili u središtu. Ovo otvaranje je bilo omiljeno kod mnogih legendarnih igrača, kao što su Bobby Fischer, Garry Kasparov i Anatoly Karpov.


Englesko otvaranje: Ovo je jedno od najfleksibilnijih i najmodernijih otvaranja u šahu. Počinje potezom 1.c4. Bijeli želi izbjeći standardne varijacije i stvoriti asimetričnu poziciju s više prostora na kraljićinoj strani. Crni ima mnogo mogućnosti za reagiranje na ovaj potez, kao što su e5, c5, Nf6, e6 ili g6.
Englesko otvaranje je jedno od najraznovrsnijih otvaranja u šahu. Bijeli može prelaziti u različite sisteme, kao što su sicilijanska obrana, kraljeva indijska obrana, nimzo-indijska obrana ili slavenska obrana. Crni može birati između simetričnih i nesimetričnih odgovora, ovisno o tome želi li igrati za jednakost ili za pobjedu. Ovo otvaranje je vrlo popularno među vrhunskim igračima, kao što su Anatoly Karpov, Garry Kasparov i Magnus Carlsen.


Zaključak: Šahovska otvaranja su važan dio šahovske igre. Ona određuju karakter i ton partije i utječu na daljnji razvoj pozicije. Postoji mnogo različitih otvaranja i varijacija koje se mogu naučiti i primijeniti u praksi. Međutim, najvažnije je razumjeti osnovne principe i ideje koje stoje iza svakog otvaranja. Također je korisno znati neka uobičajena i popularna otvaranja koja se često pojavljuju u partijama. U ovom članku smo predstavili neka od najboljih šahovskih otvaranja za početnike, kao što su talijanska partija, sicilijanska obrana, francuska obrana, Ruy Lopez, slavenska obrana, kraljeva indijska obrana i englesko otvaranje. Nadamo se da će vam ove informacije pomoći da poboljšate svoju igru i uživate u šahu.


ca3e7ad8fd


 • About

  Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

  bottom of page